Kendo

Den moderna kampsporten Kendo kommer från Japan som många andra kampsporter. Det är en utveckling från Budon och ordet Kendo översatt till Svenskan skulle ungefär betyda Svärdets Väg. Man använder sig av svärdsliknknande bambustavar som kallas för Shinai. Detta är en riktigt gammal kampsport.

Kendo FighterFör att bli duktig i Kendo så krävs det mycket träning, vara fokuserad på snabbhet och precision. Uthållighet är också viktigt i Kendo och som utövare så avancerar du i olika grader i och med att din tekniska förmåga ökar. Systemet med graderingen består av två typer, kyu och dangrader. Dan är från 1-dan till 10-dan där 10-dan är den högsta graden. Kyu-graderna beräknas nedåt från 1-dan från 1-kyu till 6-kyu som är den grad som är lägst.

När man avancerat till 8-dan graden som är den grad man kan uppnå genom fysisk skicklighet så får man visa upp sina färdigheter inför en panel bestående av högre kvalificerade Kendo utövare med högre dan-grader, det finns även ett skriftligt prov som ska genomföras. Du får genomföra en Nihon Kendo Kata som visar din färdighet. Det hela börjar med en Jitsugi.

Som med alla kampsporter så krävs det disciplin och uthållighet både vid träning och om man tävlar, ingenting lämnas åt slumpen utan allt är noga vägt in i både träningspass och tävlingar.