Kampsport som träningsform

KarateVill man ha en allsidig träning som gör att man blir både stark och smidig. Ja, då ska man prova på kampsport i någon form. Kampsport är på många sätt den ultimata träningsformen eftersom man tränar såväl styrka och kondition som balans och motorik.

Dessutom fokuserar även många kampsporter på de mentala bitarna som koncentration, kroppskontroll och dylikt. Ett bra tips om man vill börja med någon kampsport är att försöka hitta den form som passar en själv bäst. Gillar man kamp och hårda fighter kanske MMA är det som passar bäst. Är man dock mer intresserad av att oskadliggöra sin motståndare med hjälp av rätt teknik kanske jiujitsu eller judo är att föredra.

Något som är karaktäristiskt för alla kampsporter är den stränga disciplinen och vikten av noggrannhet så att ingen ska råka skada sig. Många kanske tänker att skaderisken är stor i kampsporter för att det skulle vara våldsamt. Detta är inte en helt rättvis syn på saken eftersom skador oftast beror på att någon tappar fokus på sin uppgift.

En fördel med kampsport är att i princip alla kan utöva det i någon form oavsett om man är 6 eller 60. För många är kampsport också mer än bara träning, det är en stor del av deras livsstil. När man börjar med någon kampsport så är det viktigt att hitta en bra klubb där man känner sig trygg.