För den aktive – viktigt saker att kunna

shutterstock_333909824

Är man väldigt aktiv med kampsport och andra sporter är risken större att man själv eller någon i ens närhet blir skadad under, än om man mest spenderar dagarna i soffan och sängen. För dig som gillar att träna och sporta är det därför viktigt att lära sig vissa saker. 

HLR

Står för hjärt- och lungräddning och är en viktig färdighet som alla borde lära sig. De som tränar för hårt utsätter sitt hjärta för stor ansträngning och har man ett hjärtfel man inte vet om (vilket många tyvärr har), kan man få hjärtstillestånd eller problem med de elektriska impulserna i hjärtat.

Genom att lära sig HLR kan du vara en livräddare och även lära andra i din omgivning hur de ska agera ifall någon drabbas av plötsligt hjärtstillestånd. Det finns defibrillator och utbildningar att gå genom HLR Hjälpen. Utbildningen är bara på några timmar, så varför inte ta med hela kampsportslagen?

Lägga om sår och skador

Kampsportare kan lätt skada sig genom ett felsteg eller missbedömning av avstånd. Ett dåligt fall kan leda till sår medan ett felplacerat slag kan leda till stukningar eller brutna ben.

Genom rätt kunskaper kan man behandla skadorna temporärt tills sjukpersonal infinner sig och vara säker på att man inte gör mer skada än nytta. Små sår kan de flesta behandla: det handlar bara om att göra rent och sedan låta det lufttorka. Man ska helst undvika förband på småsår och skrubbsår.

Grunderna i hur man lägger om större sår går att läsa på 1177. Här får man lära sig hur man behandlar såret till dess att en läkare kan kolla på det. Huvudsaken är att trycka ett rent tygstycke hårt mot såret för att stoppa blodflödet och att försöka hålla kroppsdelen ovanför hjärtat så att mindre blod pumpar upp till den skadade kroppsdelen.